Substations Kriegersflak op transport

Na een succesvolle load out zijn inmiddels alle drie de substations voor opdrachtgever Energinet.dk onderweg naar hun eindbestemming. Hollandia Offshore bouwde deze volledig operationele substations samen met onderaannemer Croonwolter&dros. De substations KFA, KFB en KFE worden geïnstalleerd bij Kriegersflak Vattenfall's 600 MW windpark in het Deense deel van de Baltische Zee.

Het windpark bestaat uit 2 delen, elk met een eigen substation. Substation KFA wordt geïnstalleerd in het westelijk deel van het windpark met een totale capaciteit van 200 MW. Het oostelijk deel, waar substation KFB geïnstalleerd wordt, krijgt een totale capaciteit van 400 MW. De funderingen waar de substations op komen te staan, werden eerder dit jaar door Jan De Nul in combinatie met Smulders geïnstalleerd. Het KFB substation zal tevens dienen ter ondersteuning voor de KFE module en deel uitmaken van het zogeheten 'Combined Grid Solution project' dat gerund wordt door het Deense Energinet.dk. De 'Combined Grid Solution' verbindt het Deense en Duitse hoogspanningsnetwerk via 2 offshore windparken; Vanaf het Deense Kriegersflak via het Duitse Baltic 2 en Baltic 1 met het landnet van 50 Herz, in een latere fase kan ook het Zweedse hoogspanningsnetwerk aangesloten worden. Het project is tot een hoogte van 150 miljoen Euro gefinancierd door het European Energy Programme for Recovery.

Hollandia Offshore en het Deense Energinet.dk tekenden in mei 2016 een contract voor engineering, inkoop en commissioning voor de 3 substations. Onderaannemer Croonwolter&dros is verantwoordelijk voor het ontwerp, de inkoop en installatie van de utiliteitssystemen zoals de laagspanningssystemen, de brandbestrijdingssystemen en HVAC.

Photo credits: Remco Bohle

Datum: